Co czwarta ankietowana osoba przyznaje, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło się jej wyrzucić jedzenie - wynika z najnowszego badania CBOS-u. Dane pokazują, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom zajmującym wysokie stanowiska oraz uczniom i studentom niż osobom starszym, a zwłaszcza oceniającym własne warunki materialne jako złe.

Jednym ze sposobów na uniknięcie marnowania jedzenia jest oddanie zawartości lodówki komuś bliskiemu lub znajomemu, zanim wyjedzie się na urlop. Jednak w gospodarstwach domowych większości Polaków nie robi się tego - prawie dwie trzecie (61 proc.) badanych otwarcie przyznaje, że nigdy nie oddaje jedzenia przed urlopem komuś znajomemu, a 12 proc. robi to rzadko.

Według danych polskich banków żywności w Polsce rocznie marnuje się 9 milionów ton żywności. 

W Polsce sami konsumenci wyrzucają na śmietnik około 2 mln ton jedzenia - tyle, ile byłoby w stanie wyżywić 2 mln ludzi - podkreślił w jednym z komunikatów prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.

Prezentowane dane pochodzą z badania CBOS "Aktualne problemy i wydarzenia" przeprowadzonego na przełomie czerwca i lipca. 


(MN)