Od dwóch tygodni drożeje mąka, teraz czekają nas podwyżki cen pieczywa i makaronów - uprzedza "Gazeta Wyborcza". Wszystko zaczęło się jeszcze latem, gdy cena pszenicy wzrosła z ok. 460 do 780 zł za tonę. Za zbożem zaczęła drożeć mąka.

Po paru tygodniach skoczyły także ceny chleba i makaronów. Wyższe ceny spowodowane są brakiem surowca. Rząd zapewniał niedawno o dużych zapasach ziarna, aby zapobiec panice. Słysząc to, rolnicy zaczęli sprzedawać swoje plony na eksport. Teraz podaż na rynku jest niewielka, a ceny ziarna szaleją i wkrótce powinniśmy to odczuć, kupując pieczywo lub makaron w sklepie.10 lat temu przeciętny Polak jadł 80 kg pieczywa, zaś w ubiegłym roku już tylko 58 kg. Spożycie na głowę spada o 2-3 kg rocznie.