Największa w Polsce wigilia pod gołym niebem odbyła się na krakowskim Rynku. Zorganizowały ją restauracje "Chłopskie Jadło" i radio RMF. Można było nie tylko skosztować świątecznych potraw, ale i podzielić się jedzeniem z bezdomnymi i potrzebującymi.

To była już 6. taka wigilia RMF i "Chłopskiego Jadła". Na krakowskim Rynku, na przedświątecznych stołach pojawiło się 150 tys. pierogów, kilkadziesiąt tysięcy litrów zupy z prawdziwków i ponad tona kapusty z grzybami i grochem. Wielka wigilijna uczta rozpoczęła się w samo południe. Przybyły tłumy krakowian.

Podczas tej wyjątkowej wieczerzy, prowadzona była także zbiórka jedzenia dla najuboższych. To nie muszą być jakieś delikatesowe produkty, ale produkty jeszcze do użycia i o przedłużonym terminie ważności, bo naprawdę ci ludzie bardzo, bardzo tego potrzebują - mówił Jan Kościuszko, szef grupy Chłopskie Jadło. I mieszkańcy Krakowa chętnie dzielili się potrzebującymi.

Na krakowskim Rynku był reporter RMF Marek Balawajder. Czy próbował świątecznych potraw i czy mu smakowały, posłuchaj w relacji.

23:50