O tym, że samce humbaka na całym świecie mruczą pod nosem te samą piosenkę, przekonują wyniki badań prowadzonych aż przez 11 lat. Okazuje się, że pieśń godowa tych wielorybów wygląda w różnych rejonach oceanów mniej więcej tak samo, jeśli natomiast pojawią się w niej jakieś zauważalne zmiany, to stopniowo są podchwytywane przez inne samce i szybko rozchodzą się po całym świecie.
To trochę dziwne, bo samce dla sukcesu godów powinny się raczej czymś wyróżniać, a one jednak wpadają w pułapkę tego samego motywu. Co ciekawe, podobnie jak wśród ludzi, nowe mody muzyczne u humbaków przenoszą się głównie z zachodu na wschód.