Związek Rodu Kątskich i Caritas Archidiecezji Przemyskiej zapraszają do udziału w akcji „PODZIEL SIĘ BOŻONARODZENIOWYM PIERNICZKIEM”.

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. To wyjątkowy czas rodzinnych spotkań, składania sobie życzeń, obdarowywania prezentami i wspólnego świętowania. Nie dla wszystkich jednak przeżywany czas wiąże się z radością, uśmiechem i nadzieją. 

Wielu z żyjących obok nas ludzi doświadcza samotności, choroby, izolacji, cierpienia, tęsknoty za bliskimi. Dla wielu z nas te dni nie będą w pełni rodzinne, szczęśliwe czy pomyślne.

Związek Rodu Kątskich oraz Caritas Archidiecezji Przemyskiej zapraszają wszystkich ludzi dobrej woli, rodziny, dzieci i młodzież, grupy parafialne, Szkolne Koła Caritas, Koła Gospodyń Wiejskich, Domy Pomocy Społecznej, członków różnych stowarzyszeń oraz osoby indywidualne do włączenia się w wyjątkową akcję pieczenia świątecznych pierników i podzielenia się nimi z potrzebującymi.

"Pragniemy, aby wszyscy, którzy zdecydowali się pomóc, przygotowali pierniczki z podanego niżej przepisu (sprawdzonego), o czym mogli się już przekonać obdarowani przez nas w ubiegłym oraz bieżącym roku mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej CARITAS "Światło Nadziei" w Sanoku" - czytamy w komunikacie.

Akcja zaczyna się w poniedziałek 13 grudnia i trwać będzie do 20 grudnia. Przygotowane pierniki należy zapakować w woreczki celofanowe, nie foliowe i  przekazać do naszych placówek mieszczących się na terenie archidiecezji. 

Pierniki przed świętami przekazane zostaną do ludzi chorych, cierpiących, samotnych, seniorów, korzystających z usług przemyskiej Caritas, a także do służb mundurowych, aktualnie przebywających na granicy polsko-białoruskiej.

Przepis na pierniczki

Składniki:

80 dag mąki

1 szklanka miodu płynnego

1 szklanka cukru

½ kostki margaryny lub masła

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka zmielonych goździków lub przyprawa do pierników

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto, tak aby się kleiło. Rozwałkowane ciasto na grubość 2-4 mm, pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 7-10 min

Lukier:

1 białko

10 dag cukru pudru

Sok z 1/3 cytryny

Białka lekko ubić, dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny

Dekorować ostudzone pierniczki.