Francuscy uczeni rozszyfrowali kod genetyczny "kuchennych diamentów". Tak nad Sekwaną nazywane są sławne na całym świecie czarne trufle z Perigordu. Kilogram tych niezwykle rzadkich i aromatycznych grzybów kosztuje średnio aż 300 dolarów. Po co jednak naukowcom kod genetyczny trufli...?

We Francji sprzedawane są dwa rodzaje trufli: czarne i chińskie. Importowane z Kraju Środka są bardzo podobne do tych z Perigordu. Nawet zapach mają bardzo podobny.

Problem jednak w tym, że - jak twierdzą koneserzy - te azjatyckie grzyby dużo gorzej smakują, kiedy podawane są na surowo, a po ugotowaniu całkowicie tracą smak.

Nic więc dziwnego, że chińskie trufle są 15 razy tańsze, a oszuści próbują je jednak sprzedać jako „kuchenne diamenty z Perigordu”. Rozszyfrowanie kodu genetycznego „oryginalnych” grzybów zostało zlecone naukowcom przez francuski rząd, by zakończyć ten przestępczy proceder.

13:50