W piątek w wieku 96 lat zmarł Japończyk Momofuku Ando – wynalazca popularnych na całym świecie błyskawicznych „zupek chińskich”. Przyczyną śmierci był zawał serca.

Pomysł rozpuszczalnej zupki błyskawicznej narodził się tuż po II wojnie światowej, gdy Ando zauważył długą kolejkę ludzi oczekujących przed uliczną budką serwującą zupę sojową z makaronem. Sądził, że uda mu się stworzyć produkt, który będzie łatwo dostępny i pomoże zwalczyć chroniczne w powojennych czasach niedobory żywności. Po licznych próbach, jego wynalazek pojawił się na rynku w 1958 r.

Firma Nissin, którą Ando założył w 1948 r., zasłynęła nie tylko z produkcji pierwszej błyskawicznej zupki, do której przygotowania potrzeba jedynie gorącej wody, ale także z późniejszych innowacji m.in. zupek w wodoodpornych plastikowych kubkach oraz zupek przeznaczonych dla astronautów.

W 1999 r. w Osace działalność rozpoczęło muzeum poświęcone "chińskim zupkom". W przeprowadzonym w 2000 r. sondażu wymyślony przez Ando produkt został okrzyknięty najważniejszym japońskim wynalazkiem XX w.