We Włoszech, ojczyźnie pizzy i najlepszych lodów, brakuje nie tylko tysięcy piekarzy-pizzaioli, ale także wykwalifikowanych cukierników i lodziarzy - wynika z danych krajowego stowarzyszenia handlu i rzemiosła. Czekają na nich setki miejsc pracy.

Nie chodzi o osoby szybko przyuczone do zawodu, ale o dobrze przygotowanych ekspertów, prawdziwych artystów - wyjaśniono. Właściciele cukierni i małych zakładów rzemieślniczych produkujących i sprzedających lody dołączyli do restauratorów, którzy od kilku lat coraz bardziej rozpaczliwie poszukują piekarzy pizzy. Wiele lokali trzeba z tego powodu zamknąć.

Analiza danych dotyczących zatrudnienia z 2013 roku wskazuje, że we Włoszech, gdzie pracy nie ma ponad 3 miliony osób, trudno znaleźć mistrzów sztuki kulinarnej, której krajowi temu zazdrości cały świat.

Według ogłoszonego raportu w zeszłym roku 13 proc. wolnych miejsc pracy czekających na cukierników i wytwórców lodów pozostało wolnych. 

(mpw)