W serze korycińskim producenta "Zarzeccy" o numerze partii 30.06.2020 wykryto m.in. listerię i gronkowce, które mogą wywoływać zatrucie pokarmowe. Ze względów ostrożności wycofano wszystkie jego rodzaje - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Sanepid poinformował, że w "Serze Korycińskim Swojskim" - dojrzewającym z surowego, pełnego mleka krowiego z orzechami włoskimi o nr partii: 30.06.2020 i z terminem przydatności do spożycia - 30 lipca 2020 wykryto Listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek, gronkowców koagulazo-dodatnich w 5 z 5 próbek oraz enterotoksyn gronkowcowych w 1 z 5 próbek produktu.

"Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce przeprowadził kontrolę w zakładzie wraz z pobieraniem próbek wymazów środowiskowych. Właściciel zakładu przeprowadził dezynfekcję pomieszczeń zakładowych. Po wznowieniu produkcji sera korycińskiego przez zakład od dnia 13 lipca 2020r., Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce w dniu 15 lipca 2020r. pobrał urzędowe próbki sera korycińskiego naturalnego do badań w kierunku obecności Salmonella, Listeria monocytogenes oraz gronkowców chorobotwórczych. W dniu 20 lipca 2020r. z Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Białymstoku otrzymano wyniki badań sera, w którym nie stwierdzono obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes, liczba gronkowców chorobotwórczych spełniała wymagania" - czytamy w komunikacie.

PRZECZYTAJ KOMUNIKAT GIS 


Producent zachowując ostrożność zdecydował się na wycofanie nie tylko wskazanej partii, w której stwierdzono niezgodność, lecz również szerszy asortyment produktów, czyli sera wyprodukowanego przed 30 czerwca 2020 i po 11 lipca 2020 roku. Wstrzymał też produkcję do odwołania.

Z kolei Lidl, który jest dystrybutorem produktu umieścił w sklepach i na stronie internetowej komunikat o wycofaniu partii z rynku oraz usunął z półek towar (data produkcji jest jednocześnie numerem partii).

GIS poinformował, że produkty wymienione w ostrzeżeniu należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione. Spożycie sera zanieczyszczonego wykrytymi w badaniu patogennymi mikroorganizmami może prowadzić do zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów należy skontaktować się z lekarzem.


Czym jest listerioza?

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy:

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu głównie polega na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.