Aż 70 tysięcy porcji pierogów przygotowano na największą w Europie Wigilię dla osób Bezdomnych i Potrzebujących. Po raz 15. została ona zorganizowana dzisiaj na Rynku Głównym w Krakowie.

W restauracjach Jana Kościuszki przez całą sobotę trwały gorączkowe przygotowania do spotkania kilkunastu tysięcy osób z całego kraju. Ulepiono ponad 220 tysięcy pierogów z kapustą i ruskich. Poza tym 7 tysięcy litrów czerwonego barszczu i zupy grzybowej, a także 5 ton kapusty z grzybami. W całą akcję przygotowania Wigilii zaangażowano 70 osób.

Braku wrażliwości na potrzeby osób ubogich i potrzebujących nie można usprawiedliwiać żadnym kryzysem. Wręcz przeciwnie, czas trudności ekonomicznych to sprawdzian naszego człowieczeństwa – mówi Jan Kościuszko, znany restaurator i filantrop, który już po raz 15. organizuję spotkanie wigilijne w Krakowie.

Organizatorzy Wigilii apelowali także do mieszkańców Krakowa, aby pojawili się w Rynku i pomogli najuboższym. Wystarczy mały dar. Potrzebne są produkty o przedłużonym okresie trwałości. Konserwy mięsne, rybne, makarony, ryż, soki w kartonach, herbata i słodycze. Wszystkie te dary zostaną natychmiast rozdane tym, którzy nie mają pieniędzy na przygotowanie świąt Bożego Narodzenia.

Historia krakowskich Wigilii dla Osób Bezdomnych i Potrzebujących

Wydane posiłki:

1997 - 5 tysięcy porcji

1998 - 7 tysięcy porcji

1999 - około 10 tysięcy porcji

2000 - ponad 27 tysięcy porcji

2001 - 30 tysięcy porcji

2002 - 32 tysiące porcji

2003 - 30 tysięcy porcji

2004 - 40 tysięcy porcji

2005 - około 50 tysięcy porcji

2006 - ponad 53 tysiące porcji

2007 - 150 tys. pierogów, 6 tys. litrów zupy grzybowej z łazankami, 6 tys. kg kapusty z grzybami oraz niezliczone ilości pieczywa

2008 – 150 tys. pierogów, 6 tys. litrów zupy grzybowej z łazankami, 6 tys. kg kapusty z grzybami oraz niezliczone ilości pieczywa

2009 – 150 tys. pierogów, 6 tys. litrów zupy grzybowej z łazankami, 6 tys. kg kapusty z grzybami oraz niezliczone ilości pieczywa

2010 – 200 tys. pierogów, 12 000 kg słodyczy i żywności