Jak zdrowo, a zarazem tanio żywić dzieci w polskich szkołach - to właśnie chcą pokazać dyrektorom placówek i szkolnym kucharkom organizatorzy ogólnopolskiej kampanii "Szkolne smaki". Program rozpoczął się warsztatami, które odbyły się w Łodzi.

Zamiast nudnych kanapek z szynką i serem na drugie śniadanie - pojemniczki z orzechami, pokrojonym jabłkiem, kromką razowego chleba i kawałkiem naleśnika. Taka odmiana to jeden z tricków, który zagwarantuje, że dziecko zje ze smakiem zdrowy posiłek.

Podobne sztuczki poznają kucharki i pracownicy szkolnych stołówek na warsztatach kulinarnych w ramach programu "Szkolne Smaki - Szkoła Dobrego Żywienia".

Pierwsze warsztaty kulinarne odbyły się w Łodzi. Później "Szkolne Smaki" zawitają do kolejnych 10 miast wojewódzkich.

Szkolenia dla szkolnych kucharek są bezpłatne - podobnie, jak elektroniczna książka z przepisami na dania w każdej porze roku.