W czasie letnich kontroli obiektów gastronomicznych w Wielkopolsce inspektorzy sanitarni wystawili 47 decyzji zobowiązujących właścicieli do usunięcia nieprawidłowości, czyli ponad dwa razy więcej niż w 2019 r. – podał w poniedziałek wielkopolski sanepid.

Rzecznik prasowy Wielkopolskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu Wiesława Kostuj przekazała, że w okresie od 19 czerwca do 12 września inspektorzy powiatowych stacji sanepidu skontrolowali 1257 obiektów gastronomicznych znajdujących się głównie w miejscowościach wypoczynkowych czy przy trasach turystycznych.

W związku z wykazanymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami nałożono 130 mandatów karnych na kwotę około 30 tys. zł. Wynika z tego, że ponad 10 proc. kontroli zakończonych było mandatem karnym - zaznaczyła Kostuj.

Dla porównania podała, że w 2019 r. w ramach letniej akcji w Wielkopolsce skontrolowano 1426 obiektów gastronomicznych. Nastąpił znaczny wzrost liczby wystawionych decyzji zobowiązujących do usunięcia wykazanych nieprawidłowości z 20 do 47, co świadczy o gorszym stanie obiektów - podkreśliła rzeczniczka.

Najczęściej wykrywane nieprawidłowości dotyczyły między innymi:

  • czystości i porządku w obiektach,
  • sprzedaży artykułów spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia,
  • przechowywania artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach,
  • braku aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych
  • nieprawidłowego stanu technicznego pomieszczeń oraz wykorzystywanych urządzeń i sprzętów.

Rzeczniczka WSSE w Poznaniu wskazała, że w ramach letnich kontroli inspektorzy do końca sierpnia sprawdzali obiekty gastronomiczne także w weekendy. W 2020 r. z uwagi na pandemię Covid-19 akcja letnia związana z kontrolami weekendowymi została odwołana. Wobec tego dane zebrane w bieżącym roku porównano z danymi z roku 2019 - wyjaśniła.