Przeciętny Polak zje w 2011 r. o ponad 3 proc. pieczywa mniej niż rok wcześniej. Od 1999 r. spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę - informuje "Rzeczpospolita". W tym roku na chleb wydamy ok. 7,5 mld złotych.

Cena chleba, to - jak podaje gazeta - 35 proc. za surowce, 19 proc. za marżę sklepu, 18 proc. za koszty pracy, 14 proc. za energię i transport, 9 proc. za koszty produkcji i marżę producenta oraz 5 proc. - VAT.

Statystyczny Polak zje w ciągu 2011 roku 54,1 kg, choć jeszcze cztery lata temu było to 63,5 kg. Za kilogram chleba pszenno-żytniego płacimy dziś średnio 4,40 zł, a chleba razowego - 5,53 zł. Dwa lata temu ceny wynosiły odpowiednio 3,76 zł i 4,80 zł.

W Polsce działa 10 tys. piekarni i piekarniocukierni. Od początku roku upadło ich już 100. W całym roku może zbankrutować nawet tysiąc - twierdzi Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. To efekt wojny cenowej, jaką mimo drogich surowców prowadzą zakłady chcące się utrzymać na rynku. Pieczywo w Polsce jest o 20-50 proc. tańsze niż w pozostałych krajach UE.