Nadchodzi najgorętszy okres dla miłośników polskich czereśni. Plantatorzy zapowiadają spadek cen tych soczystych owoców już od przyszłego tygodnia. Niestety, tegoroczne zbiory nie będą tak obfite jak w minionym roku. Jakie są prognozy i co wpłynęło na tegoroczne zbiory?

Szczyt sezonu czereśniowy tuż za rogiem

Już za kilka dni na straganach pojawi się odmiana czereśni Kordia, która zazwyczaj sygnalizuje środek sezonu zbiorów.

Szczyt sezonu będzie za kilka dni, gdy na straganach zobaczymy odmianę Kordia, która pojawia się zwykle w środku zbioru czereśni. My jeszcze jej nie zbieramy, będziemy pewnie zbierać w przyszłym tygodniu. Zbiory potrwają do przełomu lipca i sierpnia - mówi Krzysztof Czarnecki, plantator czereśni z Mazowsza.

Jednak wiosenne przymrozki dały się we znaki producentom, znacznie redukując ilość dostępnych owoców.

Niestety, wiosenne przymrozki zdziesiątkowały nam plantacje i przez to owoców jest mniej niż rok temu, o 50 procent mniej niż wynosi średni urodzaj - dodaje Czarnecki.

Ceny czereśni mają spaść, ale "dobra czereśnia musi mieć swoją cenę"

Mimo mniejszej ilości owoców na rynku, plantatorzy przewidują spadek cen.

Od Bożego Ciała cena tych owoców w sklepach i na targowiskach spada. Spodziewamy się, że cena za kilogram ładnych, dobrych czereśni to będzie ponad 20 złotych w najbliższym czasie - zapowiada Czarnecki.

Jednak jak zauważa, ceny, które czasami pojawiają się w internecie, sięgające nawet 200 złotych za kilogram, są nierealistyczne. Ceny z kosmosu - komentuje z uśmiechem.

Podkreśla również, że mimo wszystko, dobra czereśnia musi kosztować. Warto też zauważyć, że czereśnia w Polsce jest tańsza niż w innych krajach Europy.

Tegoroczne zbiory przyspieszone. Warunki "typowo włoskie"

Bieżący rok okazuje się być wyjątkowy nie tylko ze względu na przymrozki. Jest specyficzny, zbiory są mocno przyspieszone - wskazują producenci. W niektórych regionach, gdzie czereśnie przemarzły, sytuacja jest bardzo zła. Jednak tam, gdzie udało się przetrwać trudne warunki, pogoda sprzyja wzrostowi i dojrzewaniu owoców. Jeśli nie byłoby przymrozków, to owoce mają w tym roku lepsze warunki. Te warunki można określić jako typowo włoskie - opisują plantatorzy.

Smak czereśni, podobnie jak wielu innych owoców, jest ściśle związany z miejscem produkcji, co czyni polskie czereśnie wyjątkowymi na tle europejskim.

Opracowanie: