Eksperci z Francuskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności uznali, że brytyjskie mięso wołowe, w zasadzie nie jest już niebezpieczne dla zdrowia. Francja jest jedynym krajem Unii Europejskiej, który - wbrew protestom i groźbom Brukseli - utrzymuje w mocy embargo na wołowinę z Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie teraz ograniczenie to zostanie zniesione.

Według ekspertów z francuskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności, liczba przypadków choroby szalonych krów w Wielkiej Brytnaii jest ciągle około 6 razy wyższa niż nad Sekwaną. Istnieje więc ciągle niebezpieczeństwo, że mięso chorej krowy pochodzącej z Wysp może trafić do europejskich sklepów.

Według rachunku prawdopodobieństwa, może się tak stać w przypadku zaledwie jednego zwierzęcia na blisko 2,5 miliona wszystkich krów zabijanych w rzeźniach na Wyspach.

W najbliższym czasie rząd Francji ma więc podjąć decyzję o zniesieniu embarga utrzymywanego w mocy już od 5 lat.

Europejski Trybunał Sprawiedliwości w Luksemburgu uznał już raz, że utrzymywanie przez Francję embarga na brytyjską wołowinę jest nielegalne.

Foto Archiwum RMF

03:15