Szybki przepis na pączki nie istnieje? Puszyste, miękkie i posypane cukrem pudrem przysmaki, którymi lubimy zajadać się w Tłusty Czwartek, można łatwo przygotować w domu. Sami sprawdźcie!

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem - w tym roku wypada 27 lutego. Związanego z tym dniem zwyczaju trudno nie lubić, bo łączy się z kosztowaniem przysmaków, takich jak pączki i faworki, nazywane w niektórych regionach kraju chrustem. TUTAJ ZNAJDZIECIE PRZEPIS NA FAWORKI i PĄCZKI Z DZIURKĄ

Dawniej wierzono, że jeżeli człowiek w Tłusty Czwartek nie naje się obficie, to cały rok będzie dla niego niezbyt przychylny.

Sama tradycja jedzenia pączków tego dnia prawdopodobnie przybyła z Wiednia, chociaż niektórzy twierdzą, że to smakołyk pochodzenia tureckiego. Kiedyś najpopularniejsze były pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Dziś proponujemy nieco lżejszą, ale równie kuszącą wersję.

Jak zrobić puszyste pączki na Tłusty Czwartek? [PRZEPIS]

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 120 ml mleka, 
  • 2 całe jajka, 
  • 1 żółtko, 
  • 25 g roztopionego masła, 
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  • Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odkładamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia
  • Dokładnie, przez kilka minut, ucieramy jajka z żółtkiem i dwiema łyżkami cukru;
  • Do miski przesiewamy mąkę; dodajemy do niej sól, następnie drożdże. Mieszamy, dodajemy jajka ubite z cukrem i znów mieszamy; wyrabiamy ciasto, aż przestanie się lepić do ręki (około 10-15 minut); do tak wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło i znów zagniatamy do połączenia składników (UWAGA! Masło musi być ostudzone); ciasto przekładamy do naczynia, nakrywamy ściereczką, odkładamy na godzinę do wyrośnięcia;
  • Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, rozpłaszczamy, by miało grubość około 3-4 cm i następnie wycinamy w nim szklanką kółka. Wycięte krążki odkładamy jeszcze do wyrośnięcia (na minimum 20 minut). Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju - przez 2 minuty z każdej strony.
  • Pączki wykładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pozostawiamy do ostudzenia, a później za pomocą szprycy nadziewamy ulubioną marmoladą. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!