W wieku 80 lat w Berlinie zmarł Kadir Nurman. Turecki imigrant jest uznawany za twórcę jednego z najpopularniejszych dań w Europie - doner kebaba.

Nurman swój pierwszy kebab-bar otworzył w Berlinie w 1972. To on opracował technikę sprzedawania kawałków grillowanego mięsa w płaskiej bułce.

Imigrantowi udało się doskonale wstrzelić w rodzący się w Berlinie trend -  mieszkańcy dużych miast zamiast przygotowywać coś w domu, woleli zjeść coś szybkiego po drodze.

Co więcej, forma w jakiej od początku sprzedawano kebaba jest wygodna do jedzenia dla tych, którzy nie mają wystarczająco czasu na jedzenie przy stoliku w restauracji.

Od wielu lat do miana "twórcy kebaba" aspirowało wielu. Jednak tylko Nurman w 2011 roku został uznany za prawdziwego twórcę tego dania przez Stowarzyszenie Producentów Tureckiego Kebaba.

Budki z kebabami stoją na rogach większości ulic w Europie. Niezwykle popularne są również w Polsce.