Informacja o wartości odżywczej produktu: kaloriach, zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli - będzie musiała być wyraźnie podana na opakowaniu produktu. Przepisy w tej sprawie przyjął Parlament Europejski. Na liście składników będą musiały zostać uwzględnione również alergeny.

Zawartość m.in. kalorii i tłuszczów będzie musiała być podana w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml. Dodatkowo, zawartość tych składników może być przeliczona na jedną porcję produktu. Wymóg nowego oznakowania nie będzie dotyczyć alkoholu.

Nowe przepisy mają zapewnić, że konsumenci będą lepiej poinformowani, co pomoże im w dokonywaniu świadomych wyborów podczas zakupów - powiedziała chadecka poseł Renate Sommer.

Negocjacje między KE, krajami UE oraz PE w sprawie nowych etykiet trwały wiele miesięcy. KE chciała m.in., by nowe zasady etykietowania dotyczyły też alkoholu, z wyjątkiem wina, piwa i spirytusu, oraz by informacje o pochodzeniu były umieszczane obowiązkowo.