Władze niemieckiej Badenii-Wirtembergii ponownie ostrzegły przed kupowaniem i jedzeniem konserwowanych śledzi w oleju roślinnym. W rybach mogę być bakterie z gatunku listerii. Zanotowano już jeden przypadek śmiertelnego zatrucia.

Chodzi o produkt firmy LB Fisch z napisem na etykiecie "Heringskarbonade in Pflanzenoel 430 g" i datą ważności do 5.12.2010. W końcu października po spożyciu tej konserwy zmarł 75-letni mężczyzna.

Producent ogłosił wycofanie tej konserwy w zeszłym tygodniu. Resort zdrowia wzywa ludzi, którzy jedli produkt, by jak najszybciej zgłosili się do lekarza. Ostrzega się, że pierwsze objawy zatrucia, które są podobne do grypy - gorączka, bóle głowy itp. - mogą się pojawić nawet 70 dni po spożyciu.

Agencja dpa pisze, że konserwa "z charakterystycznym napisem cyrylicą na opakowaniu" była sprzedawana przede wszystkim w sklepach detalicznych, specjalizujących się w żywności z Europy Wschodniej.