​Koniec nadzwyczajnych czeskich kontroli polskiego mięsa. "Czechy zniosły kontrole polskiego mięsa" - przekazały naszej dziennikarce Katarzynie Szymańskiej-Borginon nieoficjalnie źródła w Komisji Europejskiej. Kontrole te Czesi wprowadzili po wykryciu salmonelli w polskim mięsie.

Kończy się wiec polsko-czeski spór o mięso. W jego zakończeniu pomogła Komisja Europejska. Komisarz ds. bezpieczeństwa żywności Vytenis Andrukaitis doprowadził do spotkania 18 marca polskiego i czeskiego ministra rolnictwa.

Bruksela od początku uważała, że czeskie kontrole są przesadzone i niezgodne z unijnym prawem. Chodziło o to, że czeskie władze żądały zaświadczeń laboratoryjnych od firm importowych, co było dyskryminujące.

Bruksela chciała jednak od Warszawy dodatkowych gwarancji w sprawie bezpieczeństwa mięsa, zwłaszcza informacji o podjętych działaniach naprawczych. Dokumenty Polska zgodnie z umową przekazała 25 marca. Czekamy jeszcze na oficjalne potwierdzenie z Pragi - powiedział dziennikarce RMF FM unijny dyplomata. 

Opracowanie: