Władze Andaluzji oskarżyły Niemcy o wszczęcie alarmu sanitarnego w Europie. Z kolei dpa donosi, że Hiszpania rozważa wystąpienie o odszkodowania wobec Berlina. Niemieckie władze podejrzewają, iż to hiszpańskie ogórki stały się przyczyną rozprzestrzeniania się bakterii EHEC.

Hiszpania zażąda w ramach Unii Europejskiej odpowiedzi na "niepowetowane straty" powiedziała minister ochrony środowiska, rolnictwa i rybołówstwa Rosa Aguilar. Jak zaznaczyła, ogórkowa psychoza zbiega się w czasie z nadpodażą i bardzo niskimi cenami w Unii Europejskiej.

Władze Andaluzji: Nasze ogórki są czyste

W sobotę władze andaluzyjskie podały, że dokładne badania w firmie z okolic Malagi wykazały, że hodowane poprzez nią ogórki są wolne od skażenia - poinformował portal EUbisness. Niemniej władze postanowiły wstrzymać prewencyjnie ich produkcję. Jak podał w niedzielę ten portal, próbki ogórków wysłano do zbadania w Galicii.

Eksportująca ogórki firma Frunet Bio z Malagi, specjalizująca się w warzywach z upraw ekologicznych, broni się, twierdząc, że jej produkty nie są skażone bakteriami - pisze hiszpański dziennik "El Pais".

Jak powiedział Javier Lopez z działu handlowego, do paniki ogórkowej doszło w momencie, kiedy w Hiszpanii warzywo to jest tanie i ma konkurencyjne ceny, podczas gdy w Niemczech zbiory ogórków zaczną się za 10-15 dni.

Władze potwierdziły, że partie ogórków z Frunet Bio były "całkowicie wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń", ale ze względów prewencyjnych wstrzymano handel nimi.

Do klientów Frunet Bio, specjalizującej się w eksporcie pomidorów, ogórków i cukinii z upraw ekologicznych, należą prestiżowe sieci handlowe w Niemczech, Zjednoczonym Królestwie, Francji i Skandynawii. Według danych ze strony firmy, ma ona średnie obroty rzędu 15 mln euro.

Druga andaluzyjska firma zamieszana w aferę ogórkową to stowarzyszenie Costa de Almeria z Roquetas de Mar. Wysyła ono rocznie za granicę ponad 130 tys. ton warzyw i owoców.

Ogórkowy alert przynosi wielomilionowe straty

Jak podaje "El Pais", przez alert sanitarny w związku z wykryciem przez Niemcy groźnego szczepu pałeczek okrężnicy hiszpański sektor warzywno-owocowy ponosi wielomilionowe straty - około 200 mln euro tygodniowo. Od maja do września z Andaluzji eksportuje się ponad 365 tys. ton ogórków.

Główne hiszpańskie warzywa na eksport to pomidory, sałata, ogórki i papryka. Przeciętna cena eksportowa tych warzyw w tym roku spadła o 12 proc. w porównaniu z 2010 rokiem.

Główne kraje importujące hiszpańskie owoce i warzywa według tego portalu to Niemcy (24 proc.), Francja (19 proc.) i Zjednoczone Królestwo (12 proc.). Zwiększył się też eksport cytrusów do Polski.

Według najnowszych danych, w Niemczech bakteria EHEC spowodowały dotychczas śmierć 14 osób. Berliński Instytut im. Roberta Kocha ponowił zalecenie, żeby nie spożywać surowych warzyw, zwłaszcza w północnych Niemczech, gdzie obserwuje się najwięcej zachorowań.