W tym roku we Włoszech cena trufli tak znacznie spadła, że są one niemal na każdą kieszeń - ogłosił dziennik "Corriere della Sera". W niedzielę w mieście Alba w Piemoncie odbyła się inauguracja 80. międzynarodowych targów białych trufli.

Dzięki znacznie wyższym niż w ubiegłych latach zbiorom, przy jednoczesnej znakomitej jakości tych najszlachetniejszych grzybów, za 10 dekagramów trzeba zapłacić w tym roku 200 euro. W zeszłym roku cena ta wynosiła około 300 euro, a w 2007- 750 euro. To zaś oznacza, że danie, na przykład makaron, z porcją 8 gramów trufli startych dla wzbogacenia smaku kosztuje około 15 euro.

Tegoroczna cena jest najniższa od wprowadzenia euro w 2001 roku - ocenił dyrektor krajowego ośrodka badań nad truflami Mauro Carbone. Zdaniem ekspertów, cytowanych we włoskiej gazecie, wszystko wskazuje na to, że dzięki wyraźnemu spadkowi cen trufle "uwolnią się" od etykietki elitarnego przysmaku. Jednocześnie - jak zauważają znawcy tego rynku - trufle są znakomitym motorem, napędzającym turystykę w rejonach, uważanych za ich zagłębia.