Kikudziesięciu pacjentów szpitala wojewódzkiego w Poznaniu zatruło się jedzeniem serwowanym przez kuchnię placówki. Sprawę bada Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu.

Anna Pawłowska - kierownik Oddziału Epidemiologii Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu przekazała, że najprawdopodobniej któryś z pracowników szpitalnej kuchni nie dochował odpowiedniej staranności higienicznej. Badanie próbek żywnościowych potwierdza zanieczyszczenie bakteryjne. Wydamy odpowiednie zalecenie sanitarne dla kuchni w zakresie zapewnienia odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych - wyjaśniła. Zastrzegła, że do zanieczyszczenia posiłków mogło dość także w trakcie przewożenia żywności do pacjentów.

W poniedziałek i wtorek objawy takie jak biegunka i sporadycznie wymioty wystąpiły u ok. 80 pacjentów różnych oddziałów rozmieszczonych w kilku budynkach szpitala.

Dyrekcja szpitala w środę poinformowała sanepid o zatruciu. Ponieważ zachorowania wystąpiły w jednym czasie, w kilku oddziałach, podejrzewaliśmy, że mogą być związane ze szpitalną kuchnią i przygotowywanymi tam posiłkami - powiedziała Pawłowska dodając. Inspektorzy brali też pod uwagę zatrucie wirusowe lub wystąpienie bakterii salmonelli.


Gorąca Linia RMF FM jest do Waszej dyspozycji! Przez całą dobę czekamy na informacje od Was, zdjęcia i filmy.

Możecie dzwonić, wysyłać SMS-y lub MMS-y na numer 600 700 800, pisać na adres mailowy fakty@rmf.fm albo skorzystać z formularza WWW.