Rzucamy wyzwanie Poznaniowi - deklarują Marcinowie z Krakowa, którzy powołali specjalną Krakowską Radę, której celem, jest pomaganie potrzebującym. 11 listopada, w dniu imienin św. Marcina, patrona ubogich i żołnierzy, w restauracji „Pod Baranem” spotkają się znani krakowscy Marcinowie i ich przyjaciele.

Poza degustacją gęsiny i przybliżeniu postaci świętego, w ten dzień odbędzie się aukcja charytatywna, której dochód zostanie przekazany na zakup lekarstw i sprzętu medycznego dla podopiecznych Wolontariatu św. Eliasza.

Święty Marcin dzielił się dobrem, był nieco szalony, zwariowany, niepokorny. Kariera od żołnierza do biskupa, a więc dosyć rozległe zainteresowania i nietuzinkowa osobowość. Takie też są Marciny - mówi pomysłodawca akcji Marcin Mikos.

Oprócz tego, że jesteśmy specyficzni i czasami trudni, to przede wszystkim umiemy się dzielić dobrem i tak jak św. Marcin robił coś dobrego dla innych, tak my chcemy się podzielić z potrzebującymi. Stąd dobroczynna kolacja, na której przy tradycyjnej gęsinie i przy oryginalnych rogalach marcińskich sprowadzonych z Wielkopolski, spotykamy się i będziemy kwestować, na centrum seniora, a więc miejsce aktywizacji, opieki, rehabilitacji seniorów, które tworzy w krakowskich Łagiewnikach wolontariat św. Eliasza - podkreśla Mikos.

W czasie spotkania będzie można licytować m.in. grafikę Marianny Stuhr, tomik poezji z autografem Marcina Świetlickiego, podarunki od Marcina Mellera i Marcina Prokopa, a każdy będzie mógł poznać wszystkich znanych Marcinów, którzy mieszkali w Krakowie od wieków. Mamy nadzieję, że rozpoczynamy nową tradycję w Krakowie ­- deklaruje pomysłodawca.

Kolacja zacznie się 11 listopada o godzinie 17:00 w restauracji "Pod Baranem".

Dla tych, którzy nie będą mogli przybyć, Krakowskie Marciny zapraszają 7 grudnia na przegląd piosenki "Zdrowa Nuta", gdzie lekarze będą kwestować na rzecz wolontariat św. Eliasza.

Oprócz tego można pomóc tej organizacji wspierając 1 procentem, oraz przekazując  darowiznę. Szczegóły są na stronie internetowej www.eliasz.org.pl

Opracowanie: