Policja zabezpieczyła podejrzaną partię maku z zawartością opiatów, którą wykryto w drożdżówkach w Krakowie. Teraz trafi ona do laboratorium na badania. Dziennikarz RMF FM dowiedział się nieoficjalnie, że mak jest importowany z Turcji, Iraku i Afganistanu.

Z informacji naszego reportera wynika, że mogło to być nawet sto kilogramów. Masa makowa zostanie teraz poddana analizie na zawartość substancji odurzających.

Policjanci mają już także informacje o hurtowniach, w których zaopatrywała się piekarnia. Tam też pojawią się funkcjonariusze i sprawdzą, od kogo mak kupują hurtownicy.

Nasz dziennikarz Maciej Grzyb dowiedział się nieoficjalnie, że jest on importowany z Turcji, Iraku i Afganistanu.

Skażona partia drożdżówek została odkryta w jednej z sieci sprzedaży w Krakowie. Jak ustalili reporterzy RMF FM, ślady opiatów wykryto u kilku osób. Zaczęło się od kobiety, u której w czasie badań wykryto w moczu opiaty morfiny. Podejrzewano, że brała narkotyki. Pacjentka jednak zaprzeczała, podobnie jak jej matka. Obie twierdziły, że jadły tylko drożdżówki z makiem.

Lekarze i pracownicy jednego z laboratoriów postanowili sami sprawdzić, czy to prawda - kupili w kilku sklepach tej samej sieci ciastka z makiem i je zjedli. Dzisiaj rano wszyscy mieli dodatnie próby, czyli u nich również stwierdzono opiaty w moczu. Na szczęście stężenie, jakie u nich wykryto, nie zagraża życiu. Co więcej, osoby, które zjadły takie drożdżówki, nie czują żadnych skutków ubocznych, nie wiedzą, że znajdują się pod wpływem opiatów.

Najprawdopodobniej źródłem skażenia był mak. Są różne rodzaje maku: mak niskomorfinowy - ten zalecany jest do używania w przemyśle spożywczym - i mak wysokomorfinowy, którego nie powinno się używać w przemyśle spożywczym - mówi Barbara Maziarz, szefowa Zakładu Diagnostyki Laboratoryjnej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Nie widzę innego źródła opiatów w tych drożdżówkach, ale niewątpliwe należy sprawdzić, skąd w tej sieci cukierni znalazł się taki wysokomorfinowy mak, albo zbadać inne składniki drożdżówek - podkreśla.

(j.)