Krakowska restauracja Bottiglieria 1881 została wyróżniona prestiżowym odznaczeniem. W najnowszym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020” lokal otrzymał specjalną gwiazdkę.

Jak dotąd tylko dwie polskie restauracje zostały nagrodzone gwiazdką Michelin. Przyznano je kilka lat temu warszawskim restauracjom Atelier Amaro oraz Senses i zostały one w tym roku utrzymane - przypomina Onet.

Gwiazdki Michelina

Pierwsza gwiazdka została przyznana restauracji w 1926 roku, a już cztery lata później wprowadzono system trzygwiazdkowy. Od tamtego czasu gwiazdki stały się znakiem rozpoznawczym Czerwonych Przewodników Michelin. W roku 1933 przypisano gwiazdkom definicje, które od tamtego czasu nie uległy zmianie.

Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży. Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu.

Osoby, które przyznają gwiazdki nazywani są inspektorami. To anonimowi eksperci z całego świata, regularnie oceniający usługi kulinarne oraz hotelarskie. Ujawniają się tylko w razie potrzeby uzyskania dodatkowych informacji o lokalu i to już po uregulowaniu rachunku w restauracji lub hotelu.

W trakcie korzystania z usług zachowują się jak zwyczajni, przeciętni klienci. Wszyscy inspektorzy przechodzą półroczne szkolenie z kryteriów oceniania i zasad pracy, a później kilka miesięcy pracują wraz ze starszym inspektorem, by dopiero potem móc samodzielnie oceniać lokale.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Wyjątkowa restauracja we Wrocławiu. Mają specjalne menu dla... psów i kotów