Przedświąteczny poczęstunek dla mieszkańców Krakowa. 10 tysięcy porcji smażonego karpia ufundował Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska i wspólnie z Miastem Kraków częstuje przysmakami tysiące osób. Smażonego karpia, kapustę z grochem i pieczywo można było odebrać za "dziękuję" i "świąteczne życzenia". Dziś poczęstunek rozdawano przy krakowskich Błoniach w okolicach Muzeum Narodowego.

No wyjątkowo smaczne, niepowtarzalne w smaku. Próbowałam różnych, ale ten jest wyjątkowo dobry - mówiła jedna z mieszkanek Krakowa, która przyszła po przedświąteczny poczęstunek przygotowany przez jednego z hodowców ryb z Doliny Będkowskiej - smażone porcje karpia to prezent dla mieszkańców Krakowa.

Akcje oceniam bardzo udanie, ponieważ muszę podziękować wszystkim, którzy zorganizować tę akcję: od urzędu miasta, miejskiego ośrodka pomocy społecznej, radiu RMF FM. Mieszkańcom należy podziękować za to, że potrafili się zachować w czasie epidemii. To jest taki prezent dla mieszkańców, ponieważ mamy ciężkie czasy. Radźmy sobie, pomagajmy sobie, bądźmy dla siebie bardziej życzliwi - mówi organizator akcji Bartłomiej Szczoczacz z gospodarstwa rybackiego w Dolinie Będkowskiej. 

Od 7 grudnia rozdano w Krakowie w sumie 10 tysięcy porcji karpia. Pierwszy taki poczęstunek odbył się w poniedziałek przed Nowohuckim Centrum Kultury. Drugi miał miejsce w środę przy Centrum Kongresowym ICE Kraków. Rozdawano je także na Plantach i na Kurdwanowie.