Szef służby cywilnej żąda pilnych wyjaśnień po informacjach o szkoleniu urzędników, które miało się odbyć w Bydgoszczy - dowiedział się reporter RMF FM Tomasz Skory. Dyrektorzy urzędów wojewódzkich mieli się szkolić od dzisiaj, od wieczora przez trzy dni.
Czas między spotkaniami miały im umilać m.in. występy DJ-a i zajęcia z kuchni molekularnej a także usługi karykaturzysty.
Decyzji o zorganizowaniu takiego szkolenia na pewno nie podjął Szef Służby Cywilnej, który zgodnie z ustawą planuje, organizuje i nadzoruje szkolenia. Tego w Bydgoszczy nie tylko nie organizował, ale dopóki reporter RMF FM go o to nie spytał, nic o nim nie wiedział.
Na pytania o wieczorki integracyjne dyrektorów Szef Służby odpisał, że zażąda od dyrektora z Bydgoszczy pilnych wyjaśnień, a z artykułów, na które się przy tym powołał wynika, że chodzi o kontrolę nad przestrzeganiem podstawowych zasad Służby Cywilnej. Najwyraźniej nie mieści się w nich szkolenie dyrektorów z kuchni molekularnej, z DJ-em w czterogwiazdkowym hotelu.
Rzecznik Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy sugeruje, by nie nazywać trzydniowego maratonu wystawnych obiadów i rozrywek szkolenie, lecz "spotkaniem roboczym dyrektorów generalnych i bieżące sprawy". Według niego poprzeczka była ustawiona na normalnym poziomie, była to odpowiednia oferta
Urzędnicy temat uważają za zamknięty. Szkolenie się nie odbędzie z powodu, jak twierdzą, niskiej frekwencji. Może przygotowali za mało atrakcji?
Zamówienie zakładało m.in., że goście mają spać w pokojach jednoosobowych. Pokoje miały spełniać standard wymogi hotelu co najmniej 4-gwiazdkowego.
Goście mieli mieć także zapewnioną:
- 1 kolację w formie bufetu dla 20 osób (z możliwością zmniejszenia liczby do 15 osób lub zwiększenia do 25 osób),
- 2 śniadania w formie bufetu szwedzkiego dla 20 osób (z możliwością zmniejszenia liczby do 15 osób lub zwiększenia do 25 osób),
- 2 obiady w formie zasiadanej (w dniach 17.02. i 18.02.2011r.) dla 25 osób (liczba osób zakwaterowanych plus 5 osób dodatkowo), składające się z dwóch dań (z uwzględnieniem kilku rodzajów zup, mięs /w tym ryba/, sosów do mięs, bukietu surówek, ziemniaków, ryżu, frytek i innych dodatków według propozycji Wykonawcy) oraz napoju i deseru (ciasto lub lody itp.),
- 1 uroczystą kolację w formie bankietu zasiadanego (w dniu 17.02.2011r.) dla 30 osób (z możliwością zmniejszenia do 25 osób), składającą się z: zupy, dania głównego, 2 rodzajów przystawek, deseru, 10 rodzajów zakąsek zimnych w formie bufetu, 5 rodzajów sałatek w formie bufetu sałatkowego, 5 rodzajów drobnych deserów w formie bufetu deserowego,
Ponadto miał być zorganizowany wieczorek integracyjny dla uczestników szkolenia (30 osób, z możliwością zmniejszenia do 25 osób), który może obejmować: wieczorek taneczny z obsługą DJ'a (konkursy, gry itp.) i poczęstunkiem w formie bufetu, albo 2-godzinny rejs zamkniętym statkiem po Brdzie wraz z poczęstunkiem, albo występ kabaretu połączony z możliwością skorzystania z usług karykaturzysty i poczęstunkiem w formie bufetu, albo pokaz kuchni molekularnej z możliwością przygotowania i degustacji dań przez uczestników.
Tomasz Fenske