Szef służby cywilnej żąda pilnych wyjaśnień po informacjach o szkoleniu urzędników, które miało się odbyć w Bydgoszczy - dowiedział się reporter RMF FM Tomasz Skory. Dyrektorzy urzędów wojewódzkich mieli się szkolić od dzisiaj, od wieczora przez trzy dni.

Zobacz całe zamówienie

Czas między spotkaniami miały im umilać m.in. występy DJ-a i zajęcia z kuchni molekularnej a także usługi karykaturzysty.

Decyzji o zorganizowaniu takiego szkolenia na pewno nie podjął Szef Służby Cywilnej, który zgodnie z ustawą planuje, organizuje i nadzoruje szkolenia. Tego w Bydgoszczy nie tylko nie organizował, ale dopóki reporter RMF FM go o to nie spytał, nic o nim nie wiedział.

Na pytania o wieczorki integracyjne dyrektorów Szef Służby odpisał, że zażąda od dyrektora z Bydgoszczy pilnych wyjaśnień, a z artykułów, na które się przy tym powołał wynika, że chodzi o kontrolę nad przestrzeganiem podstawowych zasad Służby Cywilnej. Najwyraźniej nie mieści się w nich szkolenie dyrektorów z kuchni molekularnej, z DJ-em w czterogwiazdkowym hotelu.

Rzecznik Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy sugeruje, by nie nazywać trzydniowego maratonu wystawnych obiadów i rozrywek szkolenie, lecz "spotkaniem roboczym dyrektorów generalnych i bieżące sprawy". Według niego poprzeczka była ustawiona na normalnym poziomie, była to odpowiednia oferta

Urzędnicy temat uważają za zamknięty. Szkolenie się nie odbędzie z powodu, jak twierdzą, niskiej frekwencji. Może przygotowali za mało atrakcji?

Zamówienie zakładało m.in., że goście mają spać w pokojach jednoosobowych. Pokoje miały spełniać standard wymogi hotelu co najmniej 4-gwiazdkowego.

Goście mieli mieć także zapewnioną:

- 1 kolację w formie bufetu dla 20 osób (z możliwością zmniejszenia liczby do 15 osób lub zwiększenia do 25 osób),

- 2 śniadania w formie bufetu szwedzkiego dla 20 osób (z możliwością zmniejszenia liczby do 15 osób lub zwiększenia do 25 osób),

- 2 obiady w formie zasiadanej (w dniach 17.02. i 18.02.2011r.) dla 25 osób (liczba osób zakwaterowanych plus 5 osób dodatkowo), składające się z dwóch dań (z uwzględnieniem kilku rodzajów zup, mięs /w tym ryba/, sosów do mięs, bukietu surówek, ziemniaków, ryżu, frytek i innych dodatków według propozycji Wykonawcy) oraz napoju i deseru (ciasto lub lody itp.),

- 1 uroczystą kolację w formie bankietu zasiadanego (w dniu 17.02.2011r.) dla 30 osób (z możliwością zmniejszenia do 25 osób), składającą się z: zupy, dania głównego, 2 rodzajów przystawek, deseru, 10 rodzajów zakąsek zimnych w formie bufetu, 5 rodzajów sałatek w formie bufetu sałatkowego, 5 rodzajów drobnych deserów w formie bufetu deserowego,

Ponadto miał być zorganizowany wieczorek integracyjny dla uczestników szkolenia (30 osób, z możliwością zmniejszenia do 25 osób), który może obejmować: wieczorek taneczny z obsługą DJ'a (konkursy, gry itp.) i poczęstunkiem w formie bufetu, albo 2-godzinny rejs zamkniętym statkiem po Brdzie wraz z poczęstunkiem, albo występ kabaretu połączony z możliwością skorzystania z usług karykaturzysty i poczęstunkiem w formie bufetu, albo pokaz kuchni molekularnej z możliwością przygotowania i degustacji dań przez uczestników.

Tomasz Fenske