Na warszawskich targowiskach kontrolowanych dziś przez sanepid sprzedawane były głównie polskie warzywa - mówi stołeczny powiatowy inspektor sanitarny Dariusz Rudaś. Zaznaczył, że kontrole są nadal prowadzone.

Do tej pory w Warszawie nie odnotowaliśmy przypadków zachorowań. Inspektorzy kontrolują targowiska i sklepy. Z informacji, które przekazują wynika, że sprzedawane są głównie polskie warzywa. Próbki do badań mikrobiologicznych pobierane są z warzyw importowanych. Na razie nie są znane wyniki - powiedział Rudaś.

Minister zdrowia Ewa Kopacz zapewnia, że polskie stacje sanitarne pracują w stanie podwyższonej gotowości, a sytuacja epidemiologiczna jest na bieżąco monitorowana. Inspektorzy sanitarni kontrolują targowiska, sklepy, hurtownie i uprawy warzyw.

W Niemczech - szczególnie na północy kraju - nadal wzrasta liczba zakażeń bakterią, jak i przypadków groźnego dla życia zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), wywołanego przez toksyny bakterii. Przypadki zatruć odnotowano także m. in. we Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Holandii. Nadal nie jest znane bezpośrednie źródło zakażeń.

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa (sałata, brokuły, pomidory, ogórki itp.), surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (w środowisku domowym lub przedszkolnym), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.