Sałatki - owocowe i warzywne to ulubione potrawy polskich „Złotek”. W siatkarskim menu jest też kuchnia śródziemnomorska i zdrowe, niskotłuszczowe potrawy z drobiu i ryb.
A teraz coś na ząb…
SAŁATKA GRECKA
- krucha, świeża sałata
- 2-3 pomidory
- ogórek
- żółta papryka
- cebula
- oliwki (najlepsze są czarne, hiszpańskie, ale też przepyszne różnokolorowe – marnowane w wymyślnych zalewach, marokańskie)
- ser feta
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- do smaku sól, pieprz, bazylia (można to zastąpić gotowym bukietem przypraw do sałatki greckiej; wtedy rezygnujemy z octu, a dodajemy 2 łyżki wody)
Sałatę rwiemy na małe kawałki, ogórka, paprykę i ser kroimy w kostkę, pomidory w ósemki przekrojone na pół, cebulę w plasterki. Oliwki mogą być w całości lub przekrojone na pół. Robimy sos z przyprawami i octem. Dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Sałatka najlepsza jest po kwadransie, kiedy sałata trochę zmięknie.
ŁOSOŚ W BIAŁYM WINIE
- 4 dzwonka łososia
- 30 dag grzybów
- pół butelki białego, wytrawnego wina (pozostałe pół można wypić do kolacji ;))
- 7 łyżek śmietany
- sól, pieprz, estragon
Na rozgrzane wino wkładamy łososia z pokrojonymi grzybami i dusimy. Kiedy ryba jest ugotowana (przekręcamy ją z jednej strony na drugą), wyjmujemy z naczynia. Do sosu dodajemy śmietanę (żeby się nie zwarzyła do kubeczka ze śmietaną dolewamy kilka łyżek gorącego wina, mieszamy i dopiero wylewamy do naszego sosu); przyprawiamy. Trzeba odczekać kilka minut, żeby sos pod wpływem temperatury i odparowania zgęstniał.
SAŁATKA OWOCOWA
- gałązka winogron
- pomarańcza
- 2 mandarynki
- banan
- cytryna (do wyciśnięcia) lub łyżka gotowego soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- łyżka miodu
Banana kroimy w plasterki, pomarańczę oraz mandarynki obieramy za skórek i kroimy na pół. Przekroić trzeba też owoc winogrona. Cytrynę wycisnąć, dodać wodę i miód. Zalewę mieszamy z owocami.
Wszystko przetestowałam na swoim podniebieniu i zapewniam: palce lizać!