W Mediolanie zaserwowano największe na świecie włoskie świąteczne ciasto - panettone. Baba - o wysokości ponad 2 metrów i ważąca 140 kilogramów - została pokrojona na 1400 kawałków. Częstowano nią w słynnym pasażu handlowym - Galerii Wiktora Emanuela II.

Ciasto przygotowano pod patronatem władz miejskich z 69 kilogramów mąki, 10 kilogramów zaczynu, 15 kilogramów żółtek, 27 kilogramów masła, 18 kg cukru i takiej samej ilości rodzynek oraz 11 kilogramów skórki pomarańczowej. Prace nad wypiekiem trwały cztery dni.

W prezentacji najbardziej znanego włoskiego przysmaku na Boże Narodzenie uczestniczyli przedstawiciele władz miasta z burmistrzem Giuseppe Salą. To on ukroił pierwszy kawałek. Żeby to zrobić, musiał wejść na drabinę.

W czasie uroczystości w galerii, nazywanej najpiękniejszym salonem Mediolanu, przypomniano, że tradycja wypieku panettone narodziła się właśnie w tym mieście.

To wielki symbol jakości, pochodzący z Mediolanu - powiedział prezes miejscowej izby handlu i usług Carlo Sangalli. Panettone jest znane na całym świecie i zasługuje na to, by tak jak pizza otrzymało unijny certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności - dodał.

Miliony tych ciast sprzedaje się przed świętami w całych Włoszech.

(m)