Kuszą kolorem i zapachem, wabią dojrzałą słodyczą. Truskawki to owoce, z których można przyrządzić prawdziwe kulinarne cuda. Na przykład włoską panna cottę, aromatyczną sałatkę, domowe lody z nutą wanilii. Oto kilka naszych propozycji!

Tarta truskawkowa, z płatkami migdałów:

Tarta grzechu warta! Na kruchym spodzie, pachnąca migdałami, rozpływająca się w ustach. To jednak truskawki pełnią tu główną rolę i dodają jej pełni smaku.

Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki, 3 łyżki cukru pudru, 130 g masła, jajko; Krem: 200 g serka mascarpone, szklanka cukru, 1-2 łyżeczki aromatu migdałowego, 20 g śmietanki kremowej 30-procentowej; Wierzch: pół kilo truskawek, szczypta cukru, łyżeczka masła, migdały;

Sekret tkwi w kruchym cieście. Wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, ale trzeba trzymać się kilku zasad. Do przesianej mąki dodajemy dobrze schłodzone masło i cukier puder. Miksujemy aż z ciasta zrobią się okruszki, a następnie dodajemy jajko. Ciasto możemy zagnieść ręcznie. Lepimy kulkę, owijamy w folię i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Następnie wykładamy na stolnicę i wałkujemy - najlepiej między dwoma foliami spożywczymi, wtedy ciasto nie przyklei się do wałka. Ciasto układamy na formie, dziurkujemy widelcem i jeszcze na chwilę wkładamy do lodówki. Następnie przykrywamy je papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem - w ten sposób unikniemy "odklejenia" ciasta od formy. Pieczemy przez 15-20 minut, zdejmujemy papier i pozostawiamy w piekarniku przez kolejne 15 minut, aż się lekko zrumieni.

W międzyczasie przygotowujemy krem: ubijamy na sztywno pianę, dodajemy do niej serek mascarpone, dwie krople aromatu migdałowego i około 3 łyżek cukru pudru. Miksujemy. Przygotowujemy polewę truskawkową: Owoce obieramy, kroimy na pół i wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym masłem. Dodajemy szczyptę cukru i mieszamy na wolnym ogniu przez kilka minut (trzeba uważać, żeby nie puściły za wiele soku).

Krem wykładamy na ostudzone ciasto. Owocami dekorujemy wierzch tarty, posypujemy migdałami. Gotowe!