Truskawkowa panna cotta

Pyszny włoski deser z dodatkiem truskawek podbije nie jedno podniebienie. Ma aksamitną konsystencje, wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie panna cotty wymaga odrobiny cierpliwości, ale ten smak jest jej warty.

Składniki: 40 ml śmietanki kremówki, ¾ szklanki mleka, pół szklanki cukru, aromat waniliowy, żelatyna, truskawki;

Przygotowanie: Do rondelka wlewamy około 40 ml śmietanki kremówki i ¾ szklanki mleka. Dodajemy pół szklanki cukru i kilka kropel aromatu waniliowego. Mieszamy na wolnym ogniu, aż rozpuści się cukier. Dodajemy dwie łyżki żelatyny namoczonej kilka minut wcześniej w 2 łyżkach wody. Mieszamy ok. 1 minuty, rozlewamy do kokilek i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Polewamy truskawkami, wcześniej delikatnie "podsmażonymi" z masłem na patelni. Dzięki temu puszczą odrobinę soku.