Mazurek nieskomplikowany, różany, kremowy, na orkiszowym spodzie. Wygląda obłędnie i podobnie smakuje.

Składniki na ciasto:

250 g mąki orkiszowej, 200 g masła, 2 jajka, szczypta soli.

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, miękkie masło, ucieramy razem, do momentu roztopienia się masła. Dodajemy jaja i szczyptę soli. Zagniatamy. Kule ciasta owijamy folią i schładzamy w lodówce - przez ok. godzinę. Rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni - przez ok. 25 minut.

Składniki na krem różany: 

3-4 łyżki konfitury z płatków róży, 200 g serka mascarpone, pół szklanki śmietanki deserowej (np. kremówki), płatki migdałów, suszone płatki róż, opcjonalnie: wiórki kokosa.

Przygotowanie kremu: Kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone, dodajemy płaską łyżkę cukru trzcinowego, 3-4 łyżki konfirury różanej. Rozsmarowujemy na spodzie. Posypujemy płatkami migdałów i wiórkami, dekorujemy płatkami róży. 


POLECAMY: BABY, MAZURKI, SERNIKI. I JAJA NA RÓŻNE SPOSOBY. TUTAJ ZNAJDZIESZ WIĘCEJ WIELKANOCNYCH PRZEPISÓW >>>