Francuska restauracja "Mirazur" z Menton na Lazurowym Wybrzeżu została uznana we wtorek podczas gali w Singapurze za najlepszą na świecie przez brytyjskie pismo branżowe "Restaurant". "Mirazur" prowadzi argentyński szef kuchni Mauro Colagreco.

"Noma" w Kopenhadze, która jest prowadzona przez Rene Redzepiego, znalazła się na drugim miejscu wraz z baskijską "Asador Etxebarri" szefa kuchni Bittora Arguinzoni.

Jedyną azjatycka kuchnią w klasyfikacji 50 najlepszych restauracji na świecie została restauracja "Gaggan" w Bangkoku, prowadzona przez Indusa Gaggana Anandę, która w 2018 roku zajęła piąte miejsce, a teraz uplasowała się na czwartym.

Colagreco razem ze swoją żoną Julią, z pochodzenia Brazylijką, i ekipą z "Mirazur" stanął na scenie z ogromnym sztandarem przedstawiającym cztery flagi - Argentyny, Brazylii, Francji i Włoch.

Sztandar reprezentuje "Mirazur" i nowy sposób gotowania we Francji - powiedział szef kuchni. Oddał hołd Francji, która pozwoliła mu "wyrazić się" poprzez gotowanie, Argentynie za "wspomnienia z dzieciństwa", Brazylii, która ofiarowała mu "miłość życia" i Włochom, z których pochodzi połowa jego personelu.

Pierwszą dziesiątkę rankingu prowadzonego od 2002 roku zdominowali hiszpańscy szefowie kuchni. Są wśród nich Baskijczyk Andoni Luis Aduriz z "Mugaritz" i byli szefowie kuchni słynnego El Bulli - Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casanas, którzy pracowali tam przez 16 lat, a teraz prowadzą barcelońską "Disfrutar".

Ranking pisma "Restaurant" opiera się na głosach 1040 kucharzy, krytyków i podróżujących smakoszy wybranych przez magazyn. W tym roku po raz pierwszy grupa ta składała się z takiej samej liczby mężczyzn i kobiet.

Opracowanie: