Sałata, ogórki i surowe pomidory pochodzące z północy Niemiec mogą być źródłem fali groźnych zatruć pokarmowych w Niemczech - ostrzega Berliński Instytut im. Roberta Kocha. W ciągu ostatnich kilku dni doszło do kilkuset przypadków zatruć.

Zostały one wywołane przez jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy - bakterii Escherichia coli. Szczep EHEC powoduje krwawe biegunki, często o ciężkim przebiegu i może prowadzić do uszkodzenia nerek. dwie osoby zmarły.

Liczba chorych rośnie w Niemczech z dnia na dzień. Według agencji dpa we wtorek zanotowano 460 przypadków infekcji, a w środę już 600. Najwięcej w północnych krajach związkowych Niemiec.

Dwie trzecie chorych to kobiety. W wyniku zatrucia bakterią zmarły już dwie osoby: 83-letnia mieszkanka Dolnej Saksonii i 24-letnia kobieta z Bremy.

Według Instytuty Roberta Kocha badania wykazały, że większość chorych spożywała surowe sałaty, pomidory i ogórki.