Komisja Europejska zniosła wydane w czwartek ostrzeżenie sanitarne dotyczące ogórków pochodzących z Hiszpanii. Niemieckie władze podejrzewały, że źródłem zakażeń bakterią EHEC są warzywa z Almerii. Testy laboratoryjnie wykazały jednak, że to nie hiszpańskie ogórki są winne fali zachorowań u naszych zachodnich sąsiadów.

Decyzja ta jest "bardzo ważnym krokiem umożliwiającym jak najszybszy powrót ku normalności w hiszpańskim sektorze rolnym" - poinformowało hiszpańskie ministerstwo zdrowia.

Władze landu Hamburg poinformowały 26 maja, że w próbkach ogórków sałatkowych z Hiszpanii stwierdzono obecność groźnej bakterii EHEC, która jest przyczyną fali zatruć pokarmowych w Niemczech. We wtorek hamburska senator ds. zdrowia Cornelia Pruefer-Storcks przyznała, że testy laboratoryjne wykazały, że typ bakterii EHEC wykryty na sprzedawanych w Hamburgu ogórkach z Hiszpanii raczej nie jest przyczyną fali zatruć pokarmowych w Niemczech.