W Zakopanem ruszył niezwykle smaczny program "Smaki Podhala", który ma wyłonić, a następnie wylansować 30 wyjątkowych potraw regionalnych. Organizatorzy chcą stworzyć pierwszą ligę podhalańskich restauracji.

Organizatorzy stawiają na oryginalność, nawiązanie do tradycji oraz oczywiście dobry smak. Wierzymy również, że wytypowane przez nas miejsca okażą się prawdziwymi pracowniami kulinarnej alchemii, urzekającymi swych gości bogactwem doznań - mówi współtwórczyni projektu Agata Wojtowicz z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej.

Uwieńczeniem całego projektu będzie promo­cja szlaku kulinarnego "Smaki Podhala", jako nowego, atrakcyjnego produktu regionalnego.

Każdy obiekt uczestniczący w programie stanie się przystankiem na trasie prowadzącej smakoszy przez Podtatrze do najlepszych kawiarni, restauracji i karczm.

Za wybór uczestników projektu i przyszłych mistrzów kuchni podhalańskiej oraz nadzór nad powstawaniem potraw i szlaku odpowiada Kapituła. Na jej czele stanął twórca menu dla PLL LOT, kucharz narodowej reprezentacji w piłce nożnej, gość wielu telewizyjnych programów i autor wielu książek, mistrz sztuki kulinarnej Robert Sowa.