GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonella na skorupkach partii jajek. "Spożycie jaj bez właściwej obróbki termicznej lub przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - ostrzega inspektorat.

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, chodzi o partię jaj "Świeże jaja ze ściółki", klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt. z minimalnej trwałości: 24 czerwca 2021 r., o kodzie na skorupkach: 2PL30251355 K1A. Producentem jest INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie, nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE.

O sprawie poinformowano powiatowego lekarza weterynarii w Mińsku Mazowieckim, nadzorującego producenta kwestionowanych jaj, który podjął stosowne działania wyjaśniające. Zakład pakowania jaj INVEST MICHEL natychmiast po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja - czytamy na stronie GIS. 

GIS informuje, że zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności zarówno w procedurach higienicznych, jak i w badaniach laboratoryjnych. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.

Firma INVEST MICHEL poinformowała, że konsumenci, którzy kupili produkt z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są o kontakt z zakładem pakowania pod nr tel. 606-990-211. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu), zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.

GIS przypomina, że nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.