Kuchnia wschodu i zachodu gości na dolnosląskich wigilijnych stołach.Z racji historii tego regionu - w wielu domach podawana jest zarówno niemiecka sałatka zmieniaczana, jak i ukraińska kutia.

Trudno więc wybrac typowo dolnośląską potrawę wigilijną. Proponuję więc - krakowskim targiem - karpia po żydowsku.

Jak przygotować karpia po żydowsku pokazał mi mistrz kuchni Marcin Mazur:

a dla przypomnienia przepis

- składniki

2 kilogramy karpia

200 g migdałów

200 g rodzynek

sól

cukier

- sposób przygotowania

karpia gotujemy w wywarze z migdałów i rodzynek, przyprawiamy solą i cukrem do smaku. Po ugotowaniu odstawiamy i czekamy aż stężeje. Potem z galarety, w która zamieni się wywar, delikanie wyciągamy części karpia, a galaretke kruszymy widelcem i posupujemy po rybie. Można wszystko skropić cytryną.

Mam nadzieję, że będzie wam smakowało:)