Kuchnia wschodu i zachodu gości na dolnosląskich wigilijnych stołach.Z racji historii tego regionu - w wielu domach podawana jest zarówno niemiecka sałatka zmieniaczana, jak i ukraińska kutia.
Trudno więc wybrac typowo dolnośląską potrawę wigilijną. Proponuję więc - krakowskim targiem - karpia po żydowsku.
Jak przygotować karpia po żydowsku pokazał mi mistrz kuchni Marcin Mazur:
a dla przypomnienia przepis
- składniki
2 kilogramy karpia
200 g migdałów
200 g rodzynek
sól
cukier
- sposób przygotowania
karpia gotujemy w wywarze z migdałów i rodzynek, przyprawiamy solą i cukrem do smaku. Po ugotowaniu odstawiamy i czekamy aż stężeje. Potem z galarety, w która zamieni się wywar, delikanie wyciągamy części karpia, a galaretke kruszymy widelcem i posupujemy po rybie. Można wszystko skropić cytryną.
Mam nadzieję, że będzie wam smakowało:)