Japonia wyprzedziła Francję pod względem liczby najlepszych restauracji. Prestożowy przewodnik gastronomiczny Michelina trzema gwiazdkami tylko w jednym regionie Japonii - Kansai - wyróżnił aż 15 japońskich lokali. W sumie w Japonii trzy gwiazdki Michelina ma 29 lokali, we Francji - tylko 25.

Nowy przewodnik Michelina dla regionu Kansai na wyspie Honsiu ukaże się w sprzedaży 21 października w dwóch wersjach językowych: po japońsku i angielsku.

Większość, bo 12 z 15 japońskich lokali uhonorowanych ostatnio trzema gwiazdkami, specjalizuje się w kuchni japońskiej, trzy pozostałe proponują kuchnię francuską lub tzw. fusion.

Tokio pozostaje światową stolicą lokali z trzema gwiazdkami od Michelina, których ma od ubiegłego roku 14, gdy Paryż ma ich zaledwie 10. Z tych 14 tokijskich lokali jedynie dwa oferują dania kuchni francuskiej, pozostałe zaś to restauracje z "japońszczyzną", w tym z sushi.