Komisja Europejska nie zgodziła się na zawieranie przez kraje Unii Europejskiej dwustronnych porozumień z Rosją w sprawie złagodzenia embarga na wieprzowinę - poinformował minister rolnictwa Marek Sawicki. Jak donosi korespondentka RMF FM, taka deklaracja jest pomocna, ale komisja nie ma możliwości prawnych, żeby zablokować ewentualne negocjacje.

Jak informuje z Brukseli Katarzyna Szymańska-Borginion, francuski minister rolnictwa Stephane Le Folle wyszedł ze spotkania unijnych ministrów zanim zaczęto omawiać - na wniosek Polski - sprawę dwustronnych negocjacji z Rosją. To ważne, bo właśnie Paryż był pierwszym krajem, który ogłosił wstępne porozumienie z Moskwą w sprawie zniesienia embarga na produkty wieprzowe.

Wyjście z obrad francuskiego ministra prawdopodobnie oznacza, że nie zamierza się on publicznie tłumaczyć. Co więcej, francuscy dyplomaci, z którymi rozmawiała nasza dziennikarka, wcale się nie zdementowali deklaracji o zamiarze prowadzenia dwustronnych rozmów z Rosją.

Minister Sawicki uważa, że sprawę łamania unijnej solidarności trzeba podnieść na najwyższym szczeblu politycznym. W piątek w Paryżu będzie to temat międzyrządowych konsultacji między Polską a Francją. Sawicki chce także, żeby sprawa stanęła też na szczycie unijnych przywódców 12 lutego.

Rosja zamknęła swój rynek dla wieprzowiny z UE po wykryciu na początku 2014 roku przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) na Litwie. Potem przypadki ASF wykryto także u dzików w Polsce. W sierpniu Moskwa wprowadziła zaś szerokie embargo na produkty rolno-spożywcze z UE w odpowiedzi na zachodnie sankcje nałożone na Rosję w związku z kryzysem na wschodzie Ukrainy. Embargo zostało rozszerzone w październiku ubiegłego roku.

W ubiegłym tygodniu KE poinformowała, że na marginesie międzynarodowych targów Zielony Tydzień w Berlinie doszło do rozmów z przedstawicielami rosyjskich służb weterynaryjnych na temat możliwości złagodzenia rosyjskiego embarga. Miałoby to dotyczyć niektórych produktów mięsnych, jak podroby, tłuszcz, smalec czy mączka mięsna, a także niektórych produktów mleczarskich i mięsnych wysokiej jakości (w tym sery, wędliny) i tradycyjnych.

(mn)