Bielik to ptak drapieżny o rozpiętości skrzydeł do 2,5 m, osiągający wagę 5,5 kg. Jedna para wychowuje rocznie 1-2 pisklęta. Bielik zamieszkuje Islandię, środkową i wschodnią Europę, Azję Mniejszą i Środkową oraz zachodnią część Grenlandii.
W Polsce gnieździ się na północy - najłatwiej dostrzec go nad jeziorem Wicko, na Półwyspie Przytorskim i w nadmorskiej części Wolińskiego Parku Narodowego. Objęty jest ścisłą ochroną gatunkową. Wokół gniazd bielików obowiązuje strefa ochronna: przez cały rok w promieniu do 200 metrów.