Zdecydowanie mniej palimy, spożywamy za to więcej mleka i jego przetworów, jemy też więcej cukru - tak wynika z danych, które opublikował Główny Urząd Statystyczny. Co więcej, w zeszłym roku średnio mieszkaniec Polski wypił ponad 3 litry "wódek, likierów i innych napojów alkoholowych". Dziewięć lat wcześniej było to 2,5 litra.

Zdecydowanie mniej palimy, spożywamy za to więcej mleka i jego przetworów, jemy też więcej cukru - tak wynika z danych, które opublikował Główny Urząd Statystyczny. Co więcej, w zeszłym roku średnio mieszkaniec Polski wypił ponad 3 litry "wódek, likierów i innych napojów alkoholowych". Dziewięć lat wcześniej było to 2,5 litra.
W tym roku średnio mieszkaniec Polski wypił 3,2 l. napojów z grupy "wódki, likiery i inne napoje alkoholowe" / Michał Walczak /PAP

Jeszcze w 2005 r. na jednego mieszkańca przypadały średnio 1974 sztuki papierosów. W 2014 było ich już tylko 1315 - wynika z zestawienia dotyczącego spożycia wybranych artykułów konsumpcyjnych na jednego mieszkańca, jakie przedstawił Urząd.

Z zaprezentowanych danych wynika również, że w latach 2005 - 2014 spadło w Polsce spożycie ziemniaków (ze 126 kg w 2005 r. do 101 kg średnio na mieszkańca). Jemy też zdecydowanie mniej kurzych jaj (215 sztuk w 2005 r. i 155 w 2014 r.).

Pijemy za to zdecydowanie więcej piwa otrzymywanego ze słodu; w 2005 r. było to średnio 80,7 l na głowę; w 2014 r. już 98,9 l. Wzrosła też ilość spożywanego przez nas cukru (również w wyrobach); w 2005 r. było to średnio 40,1 kg; w ub. roku statystyczny Polak spożył 44,3 kg.

Nie zmienia się ilość zjadanej przez nas wieprzowiny - prawie tak samo, jak dziewięć lat wcześniej, w 2014 r. statystyczny Polak zjadł jej 39 kg. Wzrosła za to ilość zjadanego przez nas drobiu - w 2005 r. było to 23,4 kg , w 2014 r. 28,2 kg. Na naszych stołach niezmiennie jest bardzo mało wołowiny - w 2005 r. było to 3,9 kg, w 2014 r. zaledwie 1,6 kg.

Zdecydowanie wzrosła konsumpcja mleka i jego przetworów - w 2005 r. średnie spożycie to 173 l. na osobę, w 2014 już 205 l. Nie zmieniły się za to ilości zjadanego przez nas masła - zarówno w 2005 i 2004 r. przeciętnie było to 4,2 kg. rocznie.

W porównaniu z 2005 r. w 2014 r. jedliśmy mniej warzyw ( 110 kg i 104 kg na osobę) oraz owoców (54,1 kg i 47 kg na osobę). Spadło również spożycie ziarna 4 zbóż w przeliczeniu na przetwory z 119 kg w 2005 r. do 106 kg na osobę w 2014 r.

W 2005 r. wypiliśmy średnio 8,6 l. wina i miodów pitnych, w 2014 r. było to 6,3 l., w tym roku średnio mieszkaniec Polski wypił 3,2 l. napojów z grupy "wódki, likiery i inne napoje alkoholowe", dziewięć lat wcześniej - 2,5 l.

(abs)