To przysmak, który uwielbia chyba każdy. Pizzę chętnie zamawiamy w restauracjach, niekiedy zamawiamy na telefon z dostawą do domu. Rzadziej przygotowujemy sami w domu. A może warto spróbować? To przepis, który prezentujemy z okazji przypadającego dziś Międzynarodowego Dnia Pizzy.

Składniki:

  • świeże drożdże, 20 g
  • mleko, 1/3 szklanki
  • cukier, 1 łyżeczka
  • mąka, 2 szklanki
  • olej lub oliwa, 1 łyżeczka
  • woda, 1/3 szklanki
  • koncentrat pomidorowy, kilka łyżeczek
  • pomidor, 1/2
  • szynka, kilka plasterków
  • kostka sera żółtego
  • cukinia, kilka plasterków
  • oregano, do smaku
  • kilka czarnych oliwek

 Przygotowanie:

  1. Ciasto: 20 g drożdży pokruszyć i wrzucić do miski. Zalać 1/3 ciepłego, ale nie gorącego mleka. Posypać 1 łyżeczką cukru i naczynie przykryć ściereczką. Po 20 minutach dodać 2 szklanki mąki, łyżeczkę oleju lub oliwy, 1/3 szklanki wody. Wyrobić ciasto i ponownie przykryć ściereczką.
  2. Dodatki: Po godzinie wylepić ciastem prostokątną blaszkę. Posmarować odrobiną koncentratu pomidorowego. Na to położyć plasterki szynki, pokrojonego pomidora - sparzonego i obranego ze skórki oraz okrągłe plastry cukinii ze skórką. Zetrzeć ser i posypać wierzch pizzy. Udekorować oliwkami i posypać oregano.
  3. Pieczenie: Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 20 min.
    Przepis pochodzi z portalu Smaker.pl