Umysł potrafi pochłonąć więcej energii niż wysiłek fizyczny. Warto o tym pamiętać, ucząc się na przykład do matury. Duże ilości kawy, herbaty czy napojów energetyzujących mogą przynieść odwrotny efekt od zamierzonego - ostrzegają dietetycy. Co powinien jeść maturzysta, żeby nauka lepiej wchodziła do głowy? Oto specjalna dieta przygotowana dla Was przez trenera i dietetyka Grzegorza Kowaluka.

Pamięć:

Pamięć jest elementem naszej tożsamości, nie tylko kształtuje naszą osobowość lecz także pozwala nam na wykorzystanie doświadczeń w życiu bierzącym. Jak dbac o nią?

Pamięć można poprawić w dwojaki sposób, dzięki odpowiedniej diecie i poprzez ćwiczenia umysłowe.

Musimy zdawać sobie sprawę że prawidłowe odżywianie jest jednym z czynników wpływających na pamięć i koncentrację. Dieta na pamięć powinna być bogata w witaminy z grupy B oraz C i E, a także magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor. Chcąc zadbać o swój system nerwowy jedz produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, orzechy, migdały, rodzynki, pestki dyni i słonecznika, także świeże warzywa i owoce. Unikaj słodyczy, szkodzą również zbyt duże ilości kawy, herbaty, coli. Pite w nadmiarze mogą osłabić koncentrację. Zamiast tego nawadniaj organizm wodą mineralną, herbatą zieloną oraz świeżo wyciśniętym sokiem z owoców. Nie wolno nam opuszczać najważniejszego posiłku w ciągu dnia, czyli śniadania.

Za zachowanie optymalnej pracy mózgu odpowiedzialne są:

Magnez - poprawia funkcjonowania układu nerwowego, uspokaja, dostarcza energii, wpływa na równowagę psychiczną, zwalcza stres, usprawnia pamięć.

Mg zawarty jest w: kakao, gorzka czekolada, migdały, orzechy, pestki dyni, kasza gryczana, fasolka szparagowa, banany.

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (omega 3, 6 i 9)- wspomagają zdolność zapamiętywania i koncentracji.

NNKT zawierają: oleje roślinne - z wiesiołka, z ogórecznika, rzepakowy, z orzechów laskowych, oliwa, tran, ryby.

Potas- wzmacnia układ nerwowy.

Potas zawierają: banany, porzeczka, ziemniaki, suszone owoce, nasiona strączkowe.

Cynk- wpływa korzystnie na sprawność umysłową.

Gdzie znajduje się cynk: ostrygi, jajka, produkty zbożowe, pestki dyni, ryby morskie.

Lecytyna- zwiększa sprawność psychiczną i podwyższa zdolność koncentracji. Lecytyna znajduje się w rośliny strączkowych, soi, żółtku jaja, ze względu na właściwości emulgujące jest dodawana do wielu produktów.

Witaminy z grupy B- zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Źródła wit. z tej grupy: jaja, drożdże, orzechy, produkty pełnoziarniste, wątroba, ryby, mleko, drób, banany.

Co powinna zawierać dieta na pamięć?

Jagody, zawierają składniki, dzięki którym następuje poprawa pamięci.

Kawa, mała czarna na śniadanie jest wręcz wskazana, usprawnia pamięć i koncentrację oraz przyspiesza czas reagowanie u ludzi starszych,

Ryby ponieważ zawierają kwasy omega-3; jest to obowiązkowy element, który powinna zawierać dieta wspomagającą pamięć.

Wino a nawet piwo pomaga poprawić pamięć, z tym, że nadużywanie trunków prowadzi do demencji; tak więc najważniejsze jest zachowanie umiaru, każda utrata świadomości pod wpływem alkoholu pozbawia nasz mózg szarych komórek.

Częste spożywanie curry sprawia, że następuje poprawa pamięci.

Przykładowy jadłospis:

śniadanie: - mleko z muesli z orzechami, nasionami, borówkami i mlekiem

śniadanie II : -sałatka z zielonymi warzywami liściastymi, awokado, orzechami włoskimi i oliwą z oliwek, chleb pełnoziarnisty

obiad: - zupa krem z dowolnych warzyw, grillowany filet z łososia z sosem pesto z bazylii i orzeszków pinii, brokuły

podwieczorek: - szklanka soku owocowego lub dowolny owoc

kolacja: do wyboru - sałatka grecka (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek), kromka chleba pełnoziarnistego - sałatka z ryby z kromką pieczywa ciemnego

Wpływ na pamięć oraz koncentrację mają także czynniki zewnętrzne

Wpływ na pamięć oraz koncentrację mają w dużej mierze czynniki zewnętrzne, bardzo często ignorowane przez wszystkich. Mogą to być zanieczyszczenia przedostające się z powietrza, skażonej wody oraz z pożywienia np.: konserwanty, barwniki, ulepszacze. Czynniki te mogą powodować znaczne komplikacje w sprawności umysłowej a jest to również uzależnione od wieku człowieka i tzw indywidualnej wrażliwości. Więc jak wspomagać pamięć? Istnieje wiele naturalnych ziołowych składników, które sprawiają że połączenia neuronowe w mózgu zachowają swoją sprawność i pozwolą cieszyć się każdą dobrze zapamiętana chwilą. Ważne jest aby wystrzegać się wszelkiego rodzaju toksyn oraz wprowadzać do diety naturalne środki na bazie ziołowo-roślinnej.

Miłorząb japoński (Gingko Biloba), jego właściwości są uznawane na całym świecie od setek lat. Jego działanie polega na stymulowaniu dopływu krwi do mózgu, co usprawnia pamięć, koncentrację, chroni przed chorobą Alzheimera oraz zapobiega udarom.Wiele osób nie docenia tej wspaniałej rośliny.

Z kolei Gota Kola inaczej zwany liściem Wąkroty azjatyckiej(Centella aslatica) dynamizuje mózg i centralny układ nerwowy. Składnik ten pomocny jest również przy leczeniu Alzheimera, ma cudowne właściwości regulujące krążenie, pomaga przy leczeniu ran, zapewnia prawidłowe działanie serca i wątroby, a również zwiększa popęd seksualny.

Inna rośliną wspomagającą naszą pamięć jest Cytryniec chiński, czyli Schizandra (Schisandrea chinensis) zwiększa przepływ krwi w mózgu, mięśniach i wątrobie, polepsza pamięć, reguluje cukier, pomaga utrzymać homeostazę układu trawiennego, płuc i systemu odpornościowego. Warto pamiętać o tym że korzeń Rdestu wielokwiatowego - Ho Show Wu (Polygonum multiflourm), działa przeciwnowotworowo, zmniejsza poziom cholesterolu i triglicerydów, zwiększa natomiast liczbę czerwony krwinek we krwi, poprawia działanie układu immunologicznego.

Żywotnik wschodni (Semen biotae orientalis) jest kolejną pomocą od matki natury, jego owoc poprawia pamięć, uspokaja nerwy, pomaga w wzmaganiach z palpitacjami serca i bezsennością.

Znany od starożytności i wykorzystywany przez nasze babcie korzeń Tataraku (Acorus calamus), symuluje wytwarzanie energii, niweluje bóle w klatce piersiowej, polepsza krążenie i usprawnia pamięć i zdolności kojarzenia.

Widłak (Huperzia serrata)wykazuje działanie w zakresie poprawy tzw. pamięci krótkotrwałej . Dzięki niemu możemy walczyć z demencją, poprawia funkcje kognitywne zwłaszcza u starszych osób.

Popularny dodatek do produktów spożywczych Lecytyna (Phosphatidyl choline), słynna jest ze swoich właściwości rozkładania tłuszczy, zwalczania wysokiego cholesterolu, który jest winny obniżeniu zdolności pamięciowych. Ponadto, zapobiega arteriosklerozie, postępowej utracie pamięci i depresji. Lecytyna stosowana jest również przy leczeniu Alzheimera.

Szałwia lekarska (Salvia Miltiorrhiza) znana ze względuna dobroczynne dzialanie na stany zapalne w jamie ustnej, zwiększa drożność układu krwionośnego, podobnie jak lecytyna zmniejsza poziom cholesterolu, redukuje pocenie oraz ślinienie, zmniejsza symptomy niedoboru estrogenu, stymuluje prawidłową pracę układu nerwowego oraz przewodu pokarmowego, w końcu działa przeciwbólowo.

W tradycyjnej medycynie hinduskiej jasności umysłu gwarantuje działanie m.in. Ashwagndhy. Jej korzeń podnosi poziom energii, wpływa korzystnie na system nerwowy, pozwala umysłowi na regenerację a co najważniejsze poprawę zdolności koncentracji. Dodatkowo Ashwagandha, podnosi odporność, działa przeciwko grypie i przeziębieniu, jest uznawana za afrodyzjak, obniża cholesterol, dzięki czemu przepływ krwi do mózgu jest niezakłócony co w dłuższej perspektywie pozytywnie wpływa na pamięć.

Kora cynamonu (Cinnamomum Cassia) jest nie tylko smaczną przyprawą znaną ze swego charakterystycznego korzennego zapachu lecz także polepsza krążenie krwi, leczy impotencje, zwiększa popęd seksualny, zmniejsza poziom cukru u cukrzyków, którzy nie biorą insuliny, podnosi temperaturę, przyśpiesza metabolizm tłuszczów. Cynamon można dodawać do herbaty ziołowej, kawy, deserów.

Od wieków medycyna wschodu doceniała dobroczynne właściwości korzenia Żeń-szenia (Panax Ginseng). Wpływa on korzystnie na zdrowie psychiczne poprzez poprawienie krążenia oraz regulację ciśnienia krwi. Ponadto wykazuje działanie antynowotworowe. Przyjmuje się, że jest to wyjątkowo mocny afrodyzjak, pomaga asymilacji witamin w organizmie, stymuluje pracę gruczołu dokrewnego, dodatkowo podnosi odporność. Chroni przed efektami promieniowania, stabilizuje zawartość cukru we krwi. Osoby zażywające to zioło wiedzą, że regularne stosowanie znacząco podnosi poziom energii.

Korzeń imbiru (Zingiber officinate) przyprawa stosowana w kuchni azjatyckiej używana jest również tak jak cynamon do deserów a zwłaszcza świetnie komponuje się z kawą. Jego właściwości to zmniejszanie ryzyka ataku serca, stymuluje krążenie krwi, redukuje skurcze, efekty niestrawności, kaszel, gardło, stany zapalne, poprawia trawienie. Inne powody stosowania to łagodzenie bólu, obrzęków, zgagi, wrzodów, impotencji, choroby lokomocyjnej.

Drapacz lekarski (Cnicus benedictus) wzmacnia serce i płuca, wspomaga pamięć poprzez dotlenienie mózgu, polepsza krążenie redukuje zatory i pomaga na wątrobę, woreczek żółciowy oraz krążenie krwi.

Myszopłoch (Ruscus aculeatus) krzew ozdobny z rodziny liliowatych poprawia krążenie krwi, w całym systemie krwionośnym, w tym także w mózgu, stosowany m.in. przy leczeniu zawrotów głowy.

Podobnie działanie wykazuje kora Jesionu kolczastego (Zanthoxylum clavus herculis), która polepsza krążenie krwi oraz aktywność naczyń limfatycznych, tym samy więcej składnikow odżywczych, tlenu oraz białych krwinek dociera do mózgu.

Jałowiec (Juniperus communis) używany w kuchni do produkcji wędlin pomaga przy zadyszce, reumatyzmie, rozpuszcza kamienie nerkowe.

Jedząc szczaw (Rumex crispus) nie mamy świadomości że oczyszcza on krew, poprawia funkcje wątroby, leczy skórę, reguluje gospodarkę hormonalną.

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) poprawia nastrój i pamięć, jednocześnie świetnie podnosi poziom krwinek czerwonych co poprawia dotlenienie mózgu. Herbatki z pokrzywy od dawna były znanym sposobem na anemię.

Korzeń Piwonii, kwiatu ozdobnego wplatającego się nieodzownie w krajobraz polskiej wsi odżywia i oczyszcza krew, leczy dolegliwości kobiece, zapobiega anemii oraz niweluje problemy nerwowe.

Kasztan (Aesculus hippocastanum) poprawia krążenie krwi, jest składnikiem licznych maści i preparatów na żylaki gdyż ma właściwości chroniące przed uszkodzeniami tkanki naczyniowej, poprawia działanie żył i zwiększa ich elastyczność. Usprawnienie przepływu krwi jest jednoznaczne z dotlenieniem organów.

Owoc papryki (Capsicum) wspiera oczyszczanie całego systemu krwionośnego zapobiega zmęczeniu, bólom głowy, reumatyzmowi. Zawarta w niej substancja kapsacyjna podnosi odporność i poprawia samopoczucie. Papryka zawiera duże ilości witaminy C, która akurat w tym warzywie jest wyjątkowo odporna na obróbkę termiczną.