Statystyczny Polak w tym roku zje ponad 100 kg warzyw i ich przetworów, czyli trochę mniej niż w poprzednich latach. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki.

Według danych GUS,  w 2011 roku zjedliśmy 106 kg warzyw i ich przetworów, a rok wcześniej - dwa kilo więcej. W latach 2000-2001 przeciętnie zjadaliśmy po 120 kg rocznie. Statystyki te nie uwzględniają ziemniaków.  

Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko te warzywa i przetwory, które jemy w domu, to okazuje się, że w ostatnich trzech latach statystyczny Polak spożył 59-60 kg rocznie. Jemy więcej pomidorów, sałaty, cukinii i bakłażanów, a mniej niż kilka lat temu - kapusty i buraków.

Średnio mieszkaniec naszego kraju zjada blisko 10 kg pomidorów rocznie, 7 kg ogórków, ok. 6,7 kg kapusty, ponad 6 kg marchwi i ok. 10 kg pozostałych warzyw, m.in. bakłażanów, cukinii i sałaty.

Rzeczniczka rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska poinformowała, że w ostatnich dniach drożeją: kapusta, kalafiory, młoda marchew, włoszczyzna i ziemniaki. Taniej można kupić natomiast ogórki, pomidory i fasolkę szparagową.

Kilogram ogórków kosztuje w hurcie 1,5-2,0 zł, pomidorów spod osłon 2,5-3,3 zł, fasolki 5-8 zł/kg, kapusty - 0,9-1,2 zł/kg, młodej marchewki 2,5-3,0 zł. Jak zwykle o tej porze roku drożeją warzywa korzeniowe z ubiegłorocznej produkcji - najbardziej marchew, której dostawy już się kończą. Więcej niż w 2012 roku zapłacimy też za młode ziemniaki.