Nanotechnologia pomoże naszej żywności dłużej zachować swieżość - proponują naukowcy z Purdue University z Indiany. Do konserwacji produktów spożywczych chcą wykorzystać nanocząsteczki fitoglikogenu.

Metoda powinna być bezpieczna, bowiem wykorzystuje modyfikowane nanocząsteczki wielocukru naturalnie i powszechnie występującego na przykład w ziarnach kukurydzy. Modyfikacja tych nanocząsteczek pozwala im przyłączać się do cząsteczek tłuszczu, tworzyć emulsję, izolować tłuszcz od tlenu i w ten sposób chronić przed zepsuciem. Wstępne badania, opisane w internetowym wydaniu czasopisma "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazały, że ta metoda może przedłużyć trwałość produktów żywnościowych, albo na przykład kosmetyków nawet dwukrotnie. Można sobie tylko wyobrazić, jak wielkie mogą być związane z tym oszczędności.

Z Bogdanem Zalewskim staramy się zakonserwować jak najlepiej.