Przygotowujesz andrzejkowy wieczór w przyjacielskim gronie? Gotowe chipsy i paluszki to niezły pomysł na imprezowe menu, ale może warto czymś swoich gości zaskoczyć? Te przekąski na pewno zrobią furorę!

Domowe nachosy z pastą fasolową

Nachosy uwielbia chyba każdy. Te domowe mogą być jeszcze pyszniejsze. A na pewno dużo zdrowsze i mniej kaloryczne. A przy tym ich zrobienie wcale nie jest takie pracochłonne!

Składniki: szklanka mąki kukurydzianej, szklanka mąki pszennej, łyżka oliwy, 150 ml ciepłej wody, sól

Przygotowanie: Składniki łączymy, ugniatamy ciasto - jeśli zbyt klei się do dłoni, możemy dodać jeszcze trochę mąki. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, cienko rozwałkowujemy, dzielimy na trójkąciki. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Na blachę wykładamy papier, a następnie nachosy. Pieczemy około 15 minut.

Pasta fasolowa: Nachosy możemy podać na przykład z lekko pikantną pastą fasolową. Robimy ją ekspresowo!

Składniki: Mała puszka fasoli, łyżka soku z limonki, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, łyżeczka sproszkowanego chili, kilka listków świeżej kolendry;

Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy.   

Rożki marchewkowo-imbirowe

Zachwycą poszukiwaczy nowych smaków. Pierwsze skrzypce gra tu imbir. To jego smak nadaje rożkom wyrazistości. Możemy je podawać ze świeżą kolendrą i jogurtem.

Składniki: około 200 g ciasta francuskiego, jajko, czarny sezam;

1 duża marchewka, łyżka startego imbiru, pół szklanki soku z mandarynek, 200 g serka koziego, łyżka miodu, łyżeczka kminu rzymskiego, 2 papryczki peperoncino, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżka oliwy;

Przygotowanie: obraną, startą marchewkę polewamy łyżką miodu, i podsmażamy na patelni; dolewamy sok z mandarynek, dodajemy imbir, kmin rzymski, peperoncino, wędzoną i słodką paprykę; zdejmujemy z ognia; dodajemy serek kozi, mieszamy.

Rozwałkowujemy delikatnie ciasto francuskie, wycinamy małe kwadraty. Na każdy wykładamy po łyżeczce farszu (nie za dużo, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia!). Sklejamy w rożki. Wierch każdego smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-20 minut.

Roladki w trzech smakach

Kolorowe roladki przygotujemy dość szybko, i to w kilku wersjach. Będą smakować wspaniale i równie bajecznie wyglądać.

Do przygotowania roladek możemy użyć gotowych, kupnych tortilli. Jeśli mamy trochę więcej czasu, możemy zrobić je sami.

Składniki na domowe tortille: 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżka smalcu, łyżeczka soli, pół szklanki ciepłej wody;

Przygotowanie tortilli: Mąkę łączymy ze smalcem i solą, ugniatamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. Cienko rozwałkowujemy, smażymy - z każdej strony przez około 30-40 sekund - na patelni bez tłuszczu;

By zrobić roladki, wykładamy na cały placek sos, a na jego środku dodatki, np. szynkę i sałatę. Następnie zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze kawałki.

Nadzienie z kuskusem: pół szklanki kaszy kuskus, kilka liści sałaty, salami;

Przygotowanie: Kaszkę zalewamy gorącą wodą (również około pół szklanki) z dodatkiem łyżeczki soli, czekamy aż kuskus ją wchłonie. Na cały placek tortilli wykładamy kuskus, następnie liście sałaty i salami. Zawijamy, kroimy na mniejsze kawałki.

Nadzienie z tzatzikami i łososiem:

Składniki na tzatziki: 500 ml gęstego jogurtu greckiego (możliwie gęstego), mały ogórek, 2 ząbki czosnki, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Obieramy ogórka, ścieramy na dużych oczkach, odsączamy, dodajemy do jogurtu, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Zawijamy, kroimy na mniejsze kawałki.

Smarujemy sosem placek tortilli, na środek wykładamy plastry łososia, posypujemy koperkiem.

Nadzienie jogurtowe z olejem z pestek dyni:

Do greckiego jogurtu dodajemy 2 łyżki oleju z pestek dyni, sól i pieprz. Wykładamy go na tortille, przykrywamy plastrami szynki i sałatą. Podobnie: zawijamy, kroimy na mniejsze kawałki.