Jeśli zdarza wam się w restauracji, po dłuższym przegladaniu karty, wybrać i tak, coś, co już znacie i lubicie, będziecie wiedzieli o czym mówię. Ja także nie lubię eksperymentować z kartą i z ulgą przeczytałem właśnie, że to bardzo naturalny odruch...
Okazuje się, że wiele zwierząt i owadów zachowuje się w swoim naturalnym środowisku tak samo. Badacze z Uniwersytetu w Leeds zadali sobie trud wyjaśnienia, dlaczego jedzą jedne rośliny, mimo, że obok rosną równie smaczne, kolorowe i pożywne. Komputerowa analiza przypadków takiej specjalizacji pokazała, że to reakcja na nadmiar informacji i możliwości. Co więcej, prawdopodobnie i my tak samo reagujemy na zbyt obszerne dla nas menu. Szukamy tego, co już znamy. Być może takie działanie mózgu pozwala ocalić życie przeciętnego osiołka, któremu w żłobie dano, w jednym owies, w drugim siano. A ja teraz czekam na wyjaśnienie podobnego problemu: dlaczego inżynier Mamoń lubi tylko piosenki, które zna...